Verwachtingen

Verwachtingen

Soms voel je je teleurgesteld in jezelf. Je ziet geen vorderingen. Je bent niet in een joechei-stemming. Terwijl er niets aan de hand is, er zijn totaal geen problemen.
Waarom dan toch die teleurstelling?
Veelal omdat je verwachtingen te hoog zijn. De meetlat te hoog. Je zit vol oordelen over hoe het zou moeten lopen en ook over hoe jij het doet. Je vindt vooral dat je het niet goed doet of niet goed genoeg, je twijfelt of je de juiste keuzes maakt want je ziet het gewenste resultaat niet.
Je bent bang dat je misschien weer teveel je best doet of juist te passief bent en afwachtend.
In het verleden is de flow er zo nu en dan geweest maar die is er nu niet. Je hebt voorheen vooral op je denken vertrouwd, het vertrouwen in je intuïtie moet nog groeien. De goede momenten zijn er maar nog niet genoeg voor jou om er aan gewend te zijn. Je zit tussen je ‘oude ik’ en je ‘nieuwe ik’ in en je hebt er je mening over.

 

Zijn met wat er is, zonder oordeel. Het is wat het is en het is goed. Het klinkt zo gemakkelijk.

 

 


Dankbaar zijn voor wat er is en kijken naar wat er nog meer mogelijk is. Verder gaan in een flow vanuit de huidige mooie uitgangssituatie. Het klinkt zo mooi.

 

 

 

 

Maar hoe gaat het vaak in werkelijkheid?
Dankbaar zijn voor wat er is, is niet een vanzelfsprekend iets. Het is juist eerder vanzelfsprekend dat je iets gehaald hebt op het moment dat het zover is. Na het behalen van een mijlpaal sta je vaak maar heel kort stil bij het behaalde, je gaat meestal direct door. Je geniet niet voluit van je succes, je viert het niet uitbundig. Je kijkt niet meer terug naar de inspanning die het gekost heeft, dat ligt achter je. Je wordt gefeliciteerd met een certificaat en over naar de orde van de dag, de volgende stap. Altijd onderweg naar een betere versie van jezelf, naar een mooiere invulling van je leven. Doorgaan zonder stil te staan.

Dankbaarheid ervaren is iets wat je moet oefenen. Je bent meestal meer vertrouwd met het verhaal dat je niet goed genoeg bent en dat je er nog niet bent. Maar kijk eens terug en vervolgens naar waar je nu staat en hoe je je nu voelt. Er is al zoveel veranderd. Kijk na een afgeronde opleiding eens hoe je gegroeid bent gedurende die periode.
Je hecht echter nog steeds waarde aan je oude verhaal, je ziet de nieuwe werkelijkheid nog niet helder. Je ziet je eigen verandering niet.
Je vertrouwen is zo vaak beschaamd in het verleden dat je nog niet voluit durft te vertrouwen op het goede dat er ook voor jou ligt. Het stemmetje in je hoofd heeft zo vaak gezegd dat iets niet voor jou weggelegd is, dat je er in bent gaan geloven.
Maar is het waar? Klopt het nog?

Het begint allemaal met bewustwording van de stemmetjes in je hoofd. Bewust worden van je overtuigingen over jezelf. Met name van de overtuigingen die jou niet goed doen maar die je klein houden. Neem er afscheid van, doorzie dat ze niet waar zijn en nooit waar geweest zijn. Je komt ze tegen in je gedrag, in je beweegredenen. Waarom doe je wat je doet?
Er zitten (veelal oude) overtuigingen onder. Bevalt het je niet wat je doet, weeg dan zo’n onderliggende overtuiging en vervang deze door een bemoedigende overtuiging. Een overtuiging die jou ondersteunt. Wees liever voor jezelf. Geloof een ander verhaal. Hecht waarde aan een nieuw en beter verhaal.

Weg met de meetlat. Weg met de hoge verwachtingen. Jij bent oké. Doe wat je graag wilt doen en doe niet wat je denkt te moeten doen. Doe niet wat anderen vinden dat jij moet doen, loop je eigen pad. Je kunt het.