Acceptatie

Je mag verdriet voelen en je mag ook blijheid voelen. Je mag druk zijn en volop aandacht vragen, je mag ook iemand zijn die rustig anderen observeert vanaf de zijlijn. Je mag een denker zijn, je mag een chaoot zijn. Je mag onrustig zijn en even niet weten wat je wilt. Je mag boos zijn, je mag somber zijn. Je mag je alleen voelen in een groep.
҉
Je mag gewoon jezelf zijn.
Dat doe je door jezelf toestemming te geven te voelen wat er te voelen is.
҉
Bewustzijn begint met het opmerken en erkennen van wat er speelt binnen in je en vervolgens dat wat zich voordoet zonder voorbehoud of weerstand toe te staan. Zonder oordeel toestaan wat je voelt. Het er gewoon laten zijn. Er mee zijn.
҉
Mógen alle gevoelens er zijn als ze zich aandienen, met name de ‘negatieve’? Mag je helemaal jezelf zijn met al je minder leuke kanten? Vraag jezelf maar eens of je verdrietig mag zijn of vind je eigenlijk dat het wel klaar mag zijn met het halflege glas? Want je hebt geen enkele reden om nu verdrietig te zijn. Vraag ook jezelf maar eens of je wel echt mag genieten. Deze vraag is voor velen een gekke vraag, maar het kan inderdaad zijn dat je niet mág genieten.
҉
Als je hier bewust mee bezig gaat, zal je merken hoeveel oordelen je hebt over jezelf. Oordelen doen we vooral als het om onszelf gaat. Waar je bij een ander gemakkelijker over heen stapt, ben je juist streng tegenover jezelf. Je hanteert een hoge meetlat voor jezelf.

Je vindt al gauw dat je aan een bepaalde norm moet voldoen, je wilt meedoen en niet het buitenbeentje zijn in een groep, terwijl je het wel zo ervaart. Je ziet en denkt dat anderen gewoon zichzelf zijn en plezier hebben en jij vraagt je af waarom dat niet zo vanzelfsprekend is voor jou. Je ziet geen twijfel of afwezigheid bij anderen, de anderen doen waar ze zin in hebben. Anderen dóen gewoon. Zo lijkt het in jouw ogen. En jij twijfelt wel, jij denkt na voordat je doet, je voelt je niet goed, je ervaart onrust. Wil je in beweging komen, je in een gesprek mengen of wil je je terugtrekken? Je bent niet meer bij jezelf, niet meer in verbinding met jezelf, je hebt je te lang gefocust op anderen, teveel indrukken opgedaan, teveel gericht geweest op wat anderen van jou verwachten en je raakt moe en leeg. Je bent niet bij jezelf gebleven. Je hebt namelijk geleerd om je te richten op de ander, dat is jouw tweede natuur geworden.
҉
Dit geldt natuurlijk lang niet voor iedereen. Als dit niet resoneert met jou dan ben je al afgehaakt met lezen 😊. Dit gaat om de pleasers en aanpassers onder ons, die gewend zijn om te voldoen aan wat de ander verwacht en nodig heeft. Het getuigt van weinig eigenliefde om zo gericht te zijn op de buitenwereld, dit is aangeleerd gedrag.

oe mooi kan het zijn als je al je gevoelens kunt toelaten en dat je kunt zeggen dat je van al je gevoelens houdt omdat ze bij jou horen op dat moment. Je bent verdrietig en dat is oké. Kan je liefde voelen voor jezelf terwijl je je zo voelt? Kan je zijn met je gevoel en zeggen dat het goed is?
Zelfliefde is zo belangrijk. De focus op jezelf en totale acceptatie van jezelf, onvoorwaardelijke liefde. Dat is oefenen en nog eens oefenen als je die focus op jezelf onderweg in je leven kwijt bent geraakt.
Oefening baart kunst en waar een wil is, is een weg. Je krijgt daarom altijd die situaties op je pad die jouw zelfliefde doen groeien als je je dat voorneemt.
҉
Je zult zien dat alle eigenschappen die je ondergewaardeerd hebt en ook wel als lastig hebt ervaren jou ten dienste zullen staan op je pad. Je mag jezelf serieus nemen, je mag je grote verantwoordelijkheidsgevoel toepassen op jezelf, je mag hard werken als het ten goede komt van jou.
҉
Hoe meer je jezelf leert waarderen in je uniek zijn en accepteert dat je anders reageert dan anderen, hoe meer je jezelf kunt zijn en blijven. Je leert jezelf steeds beter kennen, je ontwikkelt eigenheid. Je weet wat je nodig hebt als je je moe voelt, misschien even uit de groep stappen en een wandelingetje maken. Even ruimte voor jezelf maken. Je vindt vanzelf wat bij jou past. Je vindt jou weer terug door aandacht te vragen van jezelf. Aandacht van jou voor jou!