Vallen en opstaan

Vallen en opstaan

Leren met vallen en opstaan. Leren ís vallen en opstaan. Door schade en schande wijs worden. Na regen komt zonneschijn. Het leven is niet altijd rozengeur en maneschijn. Elk nadeel heb zijn voordeel. Geen rozen zonder doornen. Van fouten leer je het meest.
Er zijn heel veel gezegden en spreekwoorden die aangeven dat het leven niet alleen uit geluk bestaat maar dat naast de zonzijde ook een schaduwzijde is. Tegenslag hoort bij het leven. Yin en yang. Je kunt je gewoon niet elke seconde van de dag vrolijk voelen.

Voor mij is levenskunst de kunst om dat gegeven te accepteren en te omarmen. Wanneer je bewustwording groeit en je je steeds meer bewust wordt van de mogelijkheden die je hebt, dan word je je ook meer bewust van de twijfels die die mogelijkheden met zich meebrengen. Je wordt krachtig én kwetsbaar tegelijk en je blijft werken aan de balans tussen beide.
Als je bewuster in het leven gaat staan, betekent dat niet dat je geen tegenslag meer zult kennen, je kunt er echter wel beter mee omgaan. Je zult altijd blijven vallen, zodat je weer kunt opstaan. Soms veer je zo op je beide benen terug, soms is het een moeizame klim uit de put.
Voor mij ligt de uitdaging in het waarderen van het vallen.

Helaas voelt vallen niet plezierig, dat kan in sommige gevallen heel pijnlijk, teleurstellend of deprimerend zijn. Vallen voelt als falen. ‘Weet ik nu nog niet hoe het moet?’, vraag je je dan af. Iedereen wil een gelukkig en gemakkelijk leven, je wilt niet altijd moeite doen, je wilt gewoon dat het lekker loopt en dat je plezier hebt. Je wilt niet met iets moeten ‘dealen’.
Een automatische reactie is dan: freeze, flight or fight.
Freeze: niets doen, hopen dat iets overwaait. Je wilt het niet, hebt er geen zin in, je doet het niet, je laat het erbij zitten.
Fight: je gaat strijden, enorm je best doen, je gaat forceren.
Flight: je vlucht weg, je zoekt afleiding. Je gaat dagdromen, tv-kijken, sporten, eten, er op uit, lezen etc.
Dit zijn alle drie onbewuste processen, die doe je automatisch als je er niet bij stilstaat. Ieder zal dit herkennen. Ook als je meer bewust in het leven staat, blijven deze automatische processen een rol spelen.

Als je je bewust bent van je automatische reactie, dan heb je de keuze om anders te gaan reageren. Bewustwording alleen zorgt niet voor verandering, het is afhankelijk van welke keuze je maakt en of je ook daadwerkelijk handelt. Dat laatste vergt een grote wilskracht. Het automatische proces voelt namelijk heel vertrouwd en eenvoudig en geeft instant bevrediging. Het houdt je in je comfortzone en comfort voelt heel plezierig 😊

Maar wat als die comfortzone steeds minder plezierig aanvoelt? En op lange termijn helaas ook niet werkt. Dat comfortabele gevoel is er namelijk maar even, het gevoel waar je voor weggelopen bent komt altijd weer terug. De onrust, angst, verdriet -wat er ook maar speelde- blijft naar boven komen als je er niet naar gekeken hebt en aanvaard hebt. 
Een automatische reactie -een patroon- doorbreken is niet eenvoudig. Dat vraagt moed en wilskracht. Pas als je echt heel graag anders wilt, als je echt klaar bent met je automatische overlevingsreactie, dan is verandering mogelijk. Maak contact met je verlangen, vraag jezelf wat je echt graag wilt en ga ervoor!
Erken de waardevolle les van vallen en kijk eens of je vallen kunt zien als een uitnodiging om te veranderen en te groeien. Durf je buiten je comfortzone te begeven met je verlangen als richtingaanwijzer.