NLP (Neuro Linguïstisch Programmeren)

Ik voel me dankbaar voor de 9 dagen durende NLP-reis met mijn SenSolid-medecursisten onder leiding van trainer Karel Knoester en assistent trainer Jasper Knoester. Dankbaar voor het samen onderweg zijn op een magische reis. Wat een ervaring!

In het kort betekent NLP leren communiceren met je onbewuste. Het sluit daarom ook prima aan bij mijn andere opleidingen Kindertolk, Luisterkindwerker en Acces Bars.
Je onbewuste leren kennen is belangrijk omdat een groot deel van je gedrag (en onderliggende overtuigingen en waarden) vanuit het onbewuste gestuurd wordt. “Je kunt dus maar beter de beste maatjes worden met je onbewuste”, aldus Karel Knoester van SenSolid.

Ik ben enorm gegroeid als mens en als coach. Beide (groei-)processen zijn verweven. Je past namelijk de NLP-technieken toe op elkaar, je bent afwisselend coach en coachee.

Je eigen belemmeringen, je overtuigingen die niet werken voor je, je gedachten die niet echt helpend zijn, dat alles, daar word je je bewust van. Je zelfbeeld wordt verduidelijkt, je krijgt inzicht in wat je eigenlijk (onbewust) denkt. Je wordt je bewust van de waarden die je hanteert, d.w.z. waar sta je voor, wat vind je belangrijk in het leven? Vanuit die waarden, die veelal onbewust zijn, vloeien je overtuigingen en je gedrag voort.  Heel veel gebeurt onbewust, je reageert vaak automatisch op bepaalde situaties en gedrag van anderen. Je manier van reageren heb je gevormd door al je ervaringen in je leven en op een bepaald moment staan je ‘stand’punten vast, of ze nu werken voor je of niet.

Veel mensen denken dat ze nu eenmaal zijn wie ze zijn (geworden), maar het mooie is dat je heel veel kunt veranderen als je dat echt wilt. Je onbewuste is namelijk jouw dienaar, het doet wat jij wilt. Het onbewuste volgt jouw gedachten en overtuigingen. Als jij denkt dat je iets niet kan en dat het je niet zal lukken, dan voert je onbewuste dat uit. Het onbewuste zorgt er dan graag voor dat het jou niet gaat lukken, het (be)dient jou.
Als jij (bewust) denkt, dit moet ik kunnen, dit doe ik gewoon, ik ga de uitdaging aan, dan gaat dat echter ook niet lukken als er binnen in je een stemmetje is die daar sterk aan twijfelt en onzeker is over de uitkomst. Als verstand en gevoel niet op één lijn staan en er nog onverwerkte emoties gekoppeld zijn aan een gebeurtenis, dan is het verwerken en opruimen van die negatieve emoties een belangrijke stap in het bereiken van je doel.  

Als coach heb ik mooie en zeer effectieve methoden geleerd om onbewuste processen te verduidelijken en om die te veranderen als dat gewenst wordt.  Als persoon ben ik bevestigd in het vertrouwen om op het juiste moment de juiste methode uit mijn inmiddels rijkelijk gevulde ‘gereedschapskist’ te gebruiken. 😊