Doorzetten

Doorzetten

Doorzetten is een goede eigenschap van me. Dat zeggen mensen om me heen en ik weet het van mezelf. Een ander woord dat er bij hoort is wilskracht. Ik heb het grootste deel van mijn leven op wilskracht geleefd.
Een goede eigenschap brengt echter ook altijd een valkuil mee. Als die eigenschap overdreven wordt, dan wordt doorzetten volharden. Het woord vol-harden zegt al genoeg, het woord ‘hard’ zit er in, het staat vast, het is een hard gegeven, er is geen bewegingsruimte meer, geen beslisruimte om anders te doen.

Ik ben altijd een doorzetter geweest, mijn ouders gaven het voorbeeld. Waar ik één keer aan begonnen was, ging ik mee door, ook als het me geen plezier meer gaf.
Deze eigenschap brengt me veel goeds, ook in mijn proces van bewustwording heeft het me ver gebracht. Maar ook hier kwam en komt het als valkuil naar voren. Ik heb meerdere keren onderweg het advies gekregen om tevreden te zijn met wat ik al heb bereikt, om daar ook naar te kijken. Maar bij mij overheerste altijd het gevoel van er nog lang niet te zijn. Ik voelde ontevredenheid over mezelf, dus ik zocht verder.

Ook nu op dit moment waarop ik weet dat ik niet meer hoef te zoeken naar mezelf omdat ik inmiddels weet dat ik helemaal perfect ben zoals ik ben, ook nu kan ik weer vervallen in een patroon van veel moeten en doorzetten. Ik moet mijn opleiding afronden, mijn eigen bedrijf opzetten, mijn doelgroep bepalen, aan mijn website werken, een goed voorbeeld leven etc.
Het zijn echter allemaal zaken die ik mezelf opleg, ik heb zelf voor een opleiding gekozen, ik wil zelf voor mezelf beginnen. Wat ik dan soms weer vergeet, zijn de onderliggende redenen van dit alles. Waarom wilde ik ook al weer die opleiding doen, welk verlangen zit er achter dat eigen bedrijf? Ik wilde iets heel erg graag en voordat ik er erg in heb, kan het zich om me heen sluiten als een keurslijf en ga ik op wilskracht verder en dat voelt niet licht. Ik ga vanuit verlangen naar een moeten, ik ga (onbewust) van voelen naar denken.

Volgens Roy Martina, o.a. trainer op het gebied van persoonlijke ontwikkeling, is het onze taak om te blijven dansen naar ons doel toe. Dat wil zeggen genieten van de reis naar de krachtigste versie van onszelf, genieten van het nu en gewoon doorgaan, met geduld en met liefde voor jezelf.
De krachtigste versie van onszelf bereik je niet met wilskracht maar met innerlijke kracht. Innerlijke kracht drijft op je verlangens. Verlangens forceer je niet, zet je niet door, die ontvouwen zich. Verlangens komen vanuit je hart, niet vanuit je hoofd. Die voel je, die bedenk je niet.
Geduld is hierbij een schone zaak. Vertrouwen dat het loopt zoals het loopt en alles op het juiste moment op je pad komt is een magisch gegeven.
Doorzetten vanuit je hart is de weg, doorzetten vanuit je hoofd is een doodlopende weg.
Ik heb mezelf weer even wakker geschud, ik ben weer bewust.😊