Alles is goed

Wanneer je ja zegt tegen een ander, kan dat soms een nee zijn tegen jezelf.
Wanneer je nee zegt tegen de ander, betekent dat vaak een ja voor jezelf.
҉
Wat zeg je tegen jezelf en welke overweging maak je het eerst? Wie staat centraal, jij zelf of de ander? Om wie draait het?
Hoe vaak reageer jij op vragen van de ander of kom jij zelf met een verzoek? Ben jij reactief of actief? Onderga je het leven of geef je je leven zoveel mogelijk zelf vorm? Neem je het leven zoals het komt of probeer je maximaal je omstandigheden te sturen?
Ben jij iemand die de vragen stelt, of ben jij iemand die de vragen wil ontvangen waar je ja of nee op kunt zeggen?
҉
Eigenlijk doen de antwoorden er niet toe. Er is geen goed of fout. Er is alleen bewustwording.
Wanneer je je ervan bewust bent dat je de ander vooropstelt en vooral aandacht hebt voor wat de ander nodig heeft,  laat dat besef dan in je omgaan. Kan je nog niet jezelf voorop stellen, dan is er echt geen man overboord.
Laat het voor wat het is.

Een volgende keer ben je misschien eerder bewust van wat je doet en in hoeverre je een ander laat bepalen wat je doet of in hoeverre je een ander toestemming vraagt. Zorg je goed voor de ander of zorg je goed voor jezelf, dat weet je vaak wel als je erover nadenkt.
Misschien doe je wel beide! 😊
҉
Ga jezelf nooit op de kop geven dat je nog niet zover bent om voluit ja te zeggen tegen jezelf. Dat je soms nog ja zegt tegen de ander ten koste van jezelf. Het is wat het is, het heeft tijd nodig. Wees begripvol naar jezelf. Dan ben je maar volgzaam, dan pas je jezelf maar weer aan, dan zet je de ander maar voorop. Daar is niets mis mee, je doet wat je hebt aangeleerd.
Eigenlijk geldt voor alles wat je doet, dat het niet uitmaakt wat je doet maar hoe je erover oordeelt. Zonder oordeel er naar kijken is lief zijn voor jezelf. Hoe vaker je lief kunt zijn voor jezelf, hoe vaker je ook in het dóen lief kunt zijn voor jezelf en andere keuzes kunt maken.
҉
Alles is goed.
Je bent wie je bent.
Je bent zover als je bent.
Je bent onderweg.
Jouw reis, jouw tempo.